Kanadas krig mot sälarna

16 Jul

Den 30 maj 2010 skrev jag:

Kanadensiska myndigheter vill avliva 220 000 gråsälar av ett bestånd på 300 000 på Sable Island utanfor Nova Scotia, alternativt sterilisera 16 000 honor skriver AB. Syftet skulle vara att beståndet av torsk antas öka med denna åtgärd. På något vis låter det bekant: Skjut alla vargar så får vi mer älgkött i grytan…
Förslaget kritiseras hårt av miljöorganisationer och det finns dessutom planer på att just denna ö, som förutom säl också hyser vildhästar och 300 fågelarter.

Kanadas årliga kommersiella säljakt är den största som förekommer på något marint däggdjur. Jakten eller snarare slakten utförs på ett grymt sätt och är dessutom ohållbar ur ett långsiktigt perspektiv. Kanadensiska regeringen och fiskeindustrin driver på för att jakten skall fortgå.

98% av sälarna som dödas är kutar med ungpäls. Det är tillåtet att skjuta dem men eftersom jakten ofta bedrivs från båt, träffsäkerheten är dålig, skadskjutningarna många och man får avdrag för varje hål i pälsen, föredrar ”jägarna” att klubba ihjäl ungarna eller använda en pik. Många skadade sälar hamnar ofta i vattnet där de går en plågsam död till mötes Jägarna är fiskare som bedriver denna jakt som extra sysselsättning utanför fiskesäsongen.

2001 gjordes en utvärdering av slakten av oberoende veterinärer som kom fram till att så många som 42% av kutarna flåddes levande och vid medvetande. Många släpades levande över isen med pikar inhuggna i kropparna. 2006 dödades över 350 000 sälar.

2004 satsade Kanadensiska staten 400 000$ i stöd till företag för att ta fram produkter tillverkade av sälarna. Skattebetalarna får också stå för notan för isbrytningen för fångstfartygen och 2007 kostade räddningsaktioner för fartygen ytterligare 3,5 miljoner dollar. 80% av sälskinnen köps av ett norskt företag som bereder dem och exporterar dem vidare.

För att upprätthålla sälslakten hävdar fiskarna att sälarna äter upp torsken. Nedgången i torskbestånden är dock expertisen överens om beror på överfiskning.  Att skylla på sälarna drar bort uppmärksamheten för yrkesfiskarnas egna ohållbara fiske.

Sälarna har en viktig ekologisk roll i havet och deras predation på torsk uppskattas till endast 3% av födointaget. I själva verket håller sälarna många fiskar som livnär sig av torsk i schack, så en kraftig reducering av sälbeståndet kan få rakt motsatt effekt på torsken.

Kommentarer från Bloggspace:

 • Annika

  tis 01 jun 2010 22:17

  Håller med dig men klarar inte att läsa hela texten.

 • Maria de Suède mailto

  sön 30 maj 2010 19:58

  De korrekta siffrorna är:330 000 grönlandssälar

  50 000 gràsälar

  8 200 sälar av en art som jag inte känner igen…

  Summa: 388 200 sälar.

  Jag har läst propositionen fràn den 15 maj 2010…

Annonser

Ett svar to “Kanadas krig mot sälarna”

 1. skvitt 16 juli, 2012 den 12:03 #

  Oj vad du kämpar!
  Undra om bloggspace någonsin kan resa sig igen. Jag tror inte det.
  Kram!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: