Halalslaktat i svenska skolor

16 Jul

Artikeln skrevs ursprungligen den 27 april 2010:

I höstas motionerade miljöpartiets Jonas Serneholt att Järfälla kommun skall erbjuda halal-slaktat kött i kommunens skolor.

Rinkeby lär redan ha infört detta.

Enligt Wikipedia:”Begreppet halal förknippas bland annat med reglerna om tillåtna livsmedel. Muslimer har en reglerad livsföring och all mat skall vara halal (tillåten).”

”Kött från djur som inte har slaktats på föreskrivet sätt (medan det var vid liv) är även förbjudet liksom kött från djur som slaktats på hedniska offeraltare. Allt kött måste komma från ett växtätande djur med undantag för om man jagat eller fiskat själv. Det finns undantag, I extrema situationer, som att man till exempel riskerar att dö av svält, så kan dock annars otillåtna livsmedel räknas som halal.”

Angående halal-slakt: ”Enligt islamisk lag (sharia) skall all slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall anses vara halal

På arabiska kallas sådan slakt dhabiha och i Sverige halalslakt eller skäktning.”

Skäktning förklaras i samma källa: ”Metoden innebär att man skär av slaktdjurets hals med en mycket lång och vass kniv utan andra åtgärder som till exempel att slå djuret i huvudet med klubba eller yxa eller att driva in en stålbult i hjärnan med en bultpistol- metoder som leder till att djuret förlorar medvetandet och kallas därmed för bedövning. Härvid skärs blodkärlen i halsen av varigenom djuret tappas på sitt blod och dör.”

Det finns naturligtvis olika uppfattningar om detta är plågsamt för djuren beroende på vilken sida man företräder. Hur som helst så har Sverige gått emot EU-parlamentet att göra undantag för bedövning vid religiös slakt. Vad jag kan förstå så beslutar man om att köpa in halal-slaktat kött till kommunerna så måste det importeras från länder med annan djurskyddslagstiftning än vår. Man kan åtminstone hoppas att köttet ursprungsmärks så barnen kan ta ställning till om de vill äta det med hänsyn till hur djuren behandlats. Men nog tycker jag det ser ut som om djuren är vid fullt medvetande och känner smärta och dödsångest.

Halalslaktare
BKS Partner Scandinavia AB

Publicerad: 2010-04-15, Annons-ID: 0010-091068

Malmö (Kommuninformation), 5 platser
Sista ansökningsdag: 2010-06-07

Verksamhetsbeskrivning
BKS Partner Scandinavia AB är ett bemanningsföretag. Vi anordnar också utbildningar i livsmedelshygien och på serveringsområdet.

Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter kommer att vara att delta i det dagliga arbetet med både slakt och styckning.

Utbildning/Erfarenhet
Vi söker fem halalslaktare med minst tre års erfarenhet av slakt och styckning. Du måste ha ansvarskänsla, organisationsförmåga och dessutom ska du vara stresstålig.

Platsbanken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: