Ålen akut hotad

16 Jul

Artikeln skrevs den 23 mars 2010:

Om en direktör för ett statligt verk skulle bestämma om hur ett flygplan skulle byggas eller hur en operation skall utföras skulle vi bestämt gå i taket och fordra att en utbildad ingenjör skall göra beräkningarna för flygplansbygget och en utbildad kirurg skall göra det operativa ingreppet. Men när det gäller biologisk utbildning och kunskap verkar det som att det inte är något att ta på allvar. Nej, då kan vem som helst tycka till och fatta beslut om biologiska processer som har avgörande betydelse för djur och miljö.

Ålen är en akut hotad, rödlistad art som ändå får fiskas av 388 yrkesfiskare. Ytterligare ett exempel på att man tycker att vissa yrkeskategoriers kortsiktiga ekonomiska intressen går före en arts existens. När ålen är borta; vad ska de fiska då?

Nu visar det sig att trots att forskning tyder på att det är tveksamt om ålyngel som flyttas och utplanteras på nya platser, hittar tillbaka till Sargassohavet, så fördubblar länsstyrelsen i Skåne budgeten för just utplantering av ålyngel under 2010. Man vill att det skall vara så enkelt att fångar man ålyngel i Frankrike och kör dem med lastbil till åar i Sverige så skall de på något mystiskt sätt omprogrammera sin inlärda flyttväg. Dessa ålar som skulle ha flyttat från Frankrike till Sargassohavet kör istället vilse om de alls hittar ut i havet om sådär en tjugo år.

– Man kan inte se någon tendens till att de vet vart de ska simma, säger Henrik Svedäng på Havsfiskelaboratoriet.

Denna kritik förstår inte fiskeridirektör Johan Wagnström som berättar att länsstyrelsen satsar 6 miljoner på utplantering av en miljon ålyngel i södra Sverige. Alternativet för de här ålarna är att hamna i ålodlingar i Asien, säger han. Alternativet borde väl snarare ett stopp för handeln med ålyngel i EU?

När man således har stillat sitt samvete för att ålen snart nått utrotningens gräns, fortsätter man fisket på de vuxna ålar som verkligen skulle ha nått Sargassohavet och ålarna fortsätter att hindras i sin naturliga vandring förbi vattenkraftverken där 90% stryker med. Sådana låtsasåtgärder kan man kalla att göra ålen en björntjänst.

Kommentarer från Bloggspace:

 • forystaons 21 sep 2011 07:54
  Johan! Intressant! Skriv gärna mera med länkar så gör jag en artikel till!

 • Johan Wagnström mailto

  tis 20 sep 2011 20:12

  Hej!
  Vad jag gör är att jag genomför den förvaltningsplan som EU fastställt. Idag är exporten av ålyngel stoppat, men fisket tillåter EU fortfarande. De ålyngel som vi inte köper upp för utsättning får med EU:s goda minne köpas upp´av ålodlare. Att sluta köpa ålyngel kan jag därför inte se nyttan av. Dessutom kan man av försiktighetsprincip fråga sig om man inte borde eftersträva den naturliga utbredningen av ålyngel då ålens kön bestäms till stor del av uppväxtmiljön. I norra europa som knappt får in ålyngel längre blir nästan alla ålar honor. I det området där ynglen i huvudsak hamnar blir huvuddelen hanar. Jag blir lite trött när man är en av få som verkligen gör något för ålen får ”skit” för det. Jag ligger bakom SNF:s kampanj om att köpa upp ålfiskare för övrigt. Vill du veta mer så hör av dig.

 • Annika

  sön 28 mar 2010 00:18

  Håller med dig här också!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: