The show must go on Del 1

15 Jul

Under 2010 fick vi lära oss nya ord för hur man rutinmässigt hanterar djur illa i olika delar av världen. Drivkraften är som alltid ekonomisk: Det är billigare, rationellare, lönsammare att plåga djur för att nå ett visst syfte. Vi fick lägga till mulesing till vår vokabulär. Ett förfarande som innebär att man flår bakdelen på lamm för att en viss sorts flugor inte skall kunna lägga sina ägg i pälsen. Fluglarverna äter sedan bokstavligen upp fåren levande. För den som inte minns exakt vad detta ingrepp innebär kan titta här. Det är sagt att hanteringen skall ”fasas ut” under 2010. Vi får väl se om det verkligen blir så när debatten tystnat.

Soring är ett annat ord att lägga på minnet. Det gäller bl a hästar av den amerikanska rasen Tennesse Walking Horse. Rasen har en speciell gångart som liknar islandshästens tölt och liksom den anses vara väldigt bekväm för ryttaren. För att vinna på de stora showerna har man dock med konstgjorda och smärtsamma metoder fått hästarna att lyfta onaturligt högt på benen, detta anses fint och ger framgång på utställningarna. I förlängningen ger det status åt uppfödare som kan ta ut ett högre pris för hästarna. Det verkliga priset betalas förstås av hästarna själva. Människans uppfinningsrikedom för att förstärka de höga benlyften känner inga gränser och åstadkoms genom att förstöra hästens ben och hovar genom frätande kemikalier, extrem verkning, upptryckning av exempelvis nubb mot hovsulan eller montering av skosömmar som gör så ont att hästen ömmar för varje steg och inte vill sätta ner hoven i marken. En häst som utsatts för detta blir skadad för livet och försök till rehabilitering ger sällan resultat. Metoden är förbjuden och veterinärer inspekterar hästarna för avslöja lagbrytarna. Dessa ligger dock steget före och använder bedövningsmedel för att inte hästarna skall reagera på veterinärernas inspektion. Ett problem är att det inte finns resurser till att inspektera mer än 10% av tävlingarna. 2008 upptäcktes 180 fall av soring vid tävling så med tanke på att bara en bråkdel av tävlingarna inspekterades är självklart fallen mångdubbelt fler.

Kommentarer:

 • ledsen

  fre 20 apr 2012 23:01

  Nu har det gått en viss tid. Har de slutat upp med djurplågeriet som beskrivs ovan eller fortsätter de som vanligt? Stackars lamm, stackars hästar… vilken ondska människor besitter.

 • Skvitt

  lör 25 sep 2010 21:01

  Usch ja. Människans brist på medkänsla är ibland gränslös. Speciellt när den gödslas med pengar och ära.
  /Skvitt
Annonser

Ett svar to “The show must go on Del 1”

 1. AMD 12 november, 2017 den 11:28 #

  Obama förbjöd, Trump tog bort förbudet. Djurrättsorganisationer jobbar med företeelsen. Hur har detta gått?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: