Koskjutningen i Börringe

15 Jul

Länsstyrelsen i Skåne har med jägares hjälp den 30 juli 2010 låtit skjuta 17 omärkta kor och kalvar, den yngsta blott tre veckor gammal, i en hage i Börringekloster,  Svedala. Alla har gått till destruktion. Länsveterinär Charlotta Kamaterou säger till Skånskan att de inte lyckats spåra någon ägare till  djuren, som gått på samma område i ett år och fått hjälp av närboende med foder och vatten, och att de därför måste slaktas eller avlivas. ”De flesta av djuren är omärkta och de kan inte gå till livsmedelsproduktion. De går inte heller att sälja” , säger hon. Människorna i trakten upprörs över att man avlivar friska djur i stället för att fånga in, märka och omplacera dem. Sedan Länsstyrelsens omhändertagande den 2 juli har polisen haft det formella ansvaret medan djurhandlare Bengt Fridh haft det praktiska ansvaret.

Avskjutningen blev en kaosartad historia när infångandet misslyckats och såväl Länsstyrelse som Bengt Fridh kritiseras hårt av folk i trakten som sett djuren dagligen. Flera personer har sett en ensam kalv gå kvar i området.

– Där går den och letar efter sin mamma. Detta är bara så dåligt skött så jag fattar bara inte. Vi har försökt hjälpa den så gott vi kan, uppger personer som bor i närheten.
– Men vi är rädda för att få både böter och djurförbud för att vi matat övergivna djur. Myndigheterna verkar kunna göra hur de vill. Men så fort vi gör fel får vi minsann veta det.

Folk som följde händelsen på nära håll uppger också att ledarkon sköts först. Efter det blev de övriga djuren rädda och sprang iväg på olika håll.
– Vi hade samlat in djuren kvällen innan. De var ihopsamlade när det här dramat började, berättar boende vidare.
John Cristensen som sysslar med westernridning undrar varför myndigheterna inte kontaktat dem.
– Vår inriktning är att flytta och fösa in kor. Jag har en häst som är tränad till detta och vi finns i hela Sverige. Om man gjort rätt från början hade djuren absolut gått att fånga in.

Många menar att djuren tillhör samma djurbesättning som omhändertogs förra året. De här nötkreaturen blev av någon ”över”och har fått fortsätta att gå i sin hage vid Fogdebacksvägen nära Havgårdssjön.
Privatpersoner har matat dem och därför var de i mycket bra kondition när de avlivades.
– När det blev kallt har folk huggit hål i isen för att djuren skulle få vatten. De gick ute hela vintern men klarade sig utmärkt, berättar en person som känner till omständigheterna. Nu i sommar har också flera av korna fött kalvar. En kalv föddes så sent som förra månaden.
Frågan är känslig och samtliga som Skånskan pratat med vill vara anonyma. Att ge djuren mat under mer än ett års tid måste också vara en kostnadskrävande insats. En uppgift gör gällande att det funnits mat till djuren på en gård och att personerna som hjälp till sett till att maten kommit ut till djuren.
En annan person som bor i närheten har sett traktorer i området men vet inte vem som utfodrat djuren.
– Det har jag inte forskat närmare i. Jag tycker att det är beklagligt att i alla fall de djur som var märkta inte kunde spåras. På länsstyrelsen pratar man om djuren som om de var helt vilda. Så var det inte alls.
Kommentarerna är inte nådiga. ”Laban” skriver: ”Det är inte första gången några uppskrämda djur lurat Bengt Fridh och hans djurmördargäng. Någon empati för djur och människor innehar varken han eller LST s anställda veterinärer som Kamaterou eller dess ”djurskyddsinspektörer” vad det nu är de skyddar för djur, inte de som de skall, kanske sina egna. Att ha makt att besluta över liv och död innebär ansvar, och skall ges till ansvarsfulla människor och inte till någon av ovanstående nämnda. Rädda kalven om ni kan innan denna också mördas.”

”Janne” skriver:  ”Klart att allt blir fel när skrivbordsfolket på Länsstyrelsen är inblandade. Nej det finns folk som kan fånga in djur låt dom sköta det. När man inte ens kan fånga in en tre veckors kalv då e de nåt fel. Men nu har ju jägarna en kalv kvar att ROA sej med. ”

”Sally” tycker: ”Hela historien är absurd. Självklart hade flocken kunnat samlats in med hjälp från kunnigt folk. Då hade slutet blivit ett annat. Heder åt dessa som matat och hjälpt djuren!!!!

Ostenfeld Flemming är upprörd: ”En tre veckor gammal kalv har avlivats.
Alla ni som är inblandade i den här soppan, jag hoppas verkligen att ni har dåligt samvete!
Någon måste äga hagen där djuren gått och vem kan det vara ?
Den som vet mer om denna tragiska händelse får gärna skicka ett mail till mig personligen svedalabo@comhem.se
Skånska Dagbladet, ni visste tydligen om det här men mörkade det tills djuren var avlivade, varför, kan ni förklara varför?”

”Vaktmästaren”: ”Detta är maktmissbruk!”

”Björn” tycker: ”Vad är det för land som vi lever i ? Skjuta friska djur och säga att de ”inte får användas till livsmedelsproduktion” bara för att de saknar plastmärken i öronen? Får det verkligen gå till hur som helst?”

”Anonym”: ”Det värsta är inte att djuren avlivas, utan att dessa inte kommer användas till livsmedel utan destrueras bara för att de inte har en gul lapp i örat. Dra åt helvete EU! Kunde inte djuren sättas i karantän så de kunde användas till livsmedelsproduktion?”

”Djurägare sen 30 år” skräder inte orden: ”Inte klokt att skjuta friska djur, förr gick de bra utan märkning , men nu e allt en massa byråkrati , nä lägg ner EU å betala bonden istället för mellanhänderna som tar 75% av priset i affären , å komma med bilar å traktorer å tro djuren ska stå å vänta på att bli infångade, vad e de för en idiot som e så dum ? Å… jägarna , va e de för personer som går med på de ? Hur kan men skjuta tamboskap , e ni så fega , men ni kan väll inte träffa djuren i skogen ! NÄ fy fan!”

”Veslan” är minst lika upprörd: ”Kul att det fortfarande finns folk som reagerar på djurmord. Det hade varit trevligt om fler reagerat på alla andra djur som mördas efter beslut tagna av Länsstyrelsens ”Djurskyddsinspektörer” trots att de är friska men ej är utplaceringsbara och att deras godtycklighet avgör djurens öden om de till exempel ej gillar djur ägaren. Detta mördande på väldigt lösa premisser försigår ofta i tysthet då pressen sällan skriver om vad som försigår efter att djur så kallat omhändertas. Kolla upp detta!”

”Laban”  instämmer: ”Det förtigs ofta vad som sker med djuren efter de omhändertagits, men nu visar Skånskan att det inte gått så vackert till. Detta mord på försvarslösa djur somm kunde lämnat ett blodprov och märkts upp istället är inte försvarbart. Att detta är LSTs lösning på alla djurproblem efter de omhändertagit djuren är välkänt. De mördar djur friska som sjuka hela tiden. Kolla upp vad som hänt djur som de omh.tagit. Samma grymma jagande och skjutande av djur har förekommit och vanvård i LSTs regi.”

”Bonden”: ”Skall rådjur o Älgar med märkas nu? Varför inte vänta till hösten o fånga in korna när betet är sämre då kan man utfodra dem i fångstfälla så tar ja hem mina kor på hösten Förre 1995 var korna omärkta o då kunde man äta dem.”

”Bonde”  ”Ja väntat till hösten vintern att fånga in dem inte när de är som mest att äta ute.. de borde ju länstyrelsen fatta de som är såå jävla duktiga men de vet vi ju nu att de inte är haft så långtid på sig att fånga in dem men har skitit i de. Lathet o ingen erfarenhet av djur.”

”Röstade NEJ till EU”: ”Innan den vansinniga byråkratiska apparaten som kallas EU så gick det bra att ha djur utan en lapp i örat. Följaktligen så kunde vi avla djur och slakta till livsmedel precis som vi gjort i århundraden.
Blir nu nästa steg att pappersvändarna i Bryssel bestämmer att rådjur, älgar, vildsvin, änder, gäss o.s.v. skall ha en gul lapp i örat också för annars är väl de också oätbara.
Människorna i EU måste ha ett personnummer annars får de inte skaffa barn. Skulle ngn. vara utan p-nummer så skjuter vi dom.”

”Anonym”: ”Är ni helt bakom? Det är klart att djuren har haft en djurvän hos sig varje dag. Fullt friska och välgödda kor går inte vilt. Men vi är hjälpare inte stjälpare. De flestas största glädje är skadeglädjen. Om en människa får personliga problem, då skall vi grannnar och vänner hjälpa.Det har vi gjort. Att sen länstyrelesen kalllar dessa vilda är fel. För vi hade fångat in dom eftersom djuren känner oss.”

”Anonym”: ”Det är klart att djuren har både ägare och skötare men av rädsla för trakasserier och förföljelse från berörda myndigheter har dessa inte vågat träda fram. Hoppas den verkliga sanningen om myndigheternas maktmissbruk kommer fram nu och vad de gör mot människor som vågar sätta sig upp mot dem.”

”Anonym” skriver till sist: ”fantastiskt!!!!!!!!!!!!detta är faktiskt inte det enda maktmissbruk som LST står bakom. jag får ont i magen…Man omhändertar djur hela tiden under förevändning att djur lider, har ingen ägare eller brister inte går att åtgärda. Man använder paragraf 32 istället för par31, som tar hänsyn och är mer mänsklig att använda. Det känns som om någon vill tjäna pengar på alla djur som måste ha någon plats att vara på efter omhtg. Otroliga summor som skattebetalarna får betala när djurägaren inte längre kan.”

Hur många fler sådana  här händelser skall behöva inträffa innan svenska folket vaknar?

Annonser

Ett svar to “Koskjutningen i Börringe”

  1. vetteljus 10 augusti, 2016 den 02:47 #

    Reblogga detta på Vetteljus och kommenterade:
    Agenda 21, allt ska registreras och kontrolleras och allt som inte godkänts av myndighet måste destrueras. Husdjuren är början, men snart gäller samma regel för allt liv, vilt som mänskligt. Följer vi inte lydigt order destrueras vi. Som om vi var föremål, inte levande varelser födda på jorden att leva i frihet. Dessa livsfientliga krafter måste bort. Inte den levande omtänksamma människan. De svin som likt Quislingar säljer ut oss andra och stöder förtrycket måste avslöjas. De gömmer sig nu bakom anonymitet, sk anonyma angivare. Därifrån kan de ljuga och förvanska andras gärningar och du som anklagad kan inte ens bevisa att angivaren inte har någon kännedom om ditt liv, utan fantiserat ihop skrönor från löst skvaller. Genom detta förtryck har idag tiotusentals djur mist livet, massor av människor lider av PTSD, och somliga har även valt att begå självmord. Alltmedan mörkret sprider sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: