Hästmannen hotas med polis

15 Jul

När man jämför hur samma djurskyddsinspektör dels uttalar sig om det enskilda fallet ”hästmannen” och dels om avslöjandena av missförhållanden i minkuppfödningen, så tycker i alla fall jag att det blir väldigt tydligt att djurskyddslagarna är skrivna för att skydda kommersiella intressen och handlar väldigt lite om djurens verkliga välfärd. Ingela Björklund säger till Sveriges Radio:

– Jag har haft hand om ”Hästmannen” under ganska många år, det här är en person som har hållit myndigheterna igång under lång tid. Det här är inga nya brister som har uppkommit utan det är tvärtom återkommande brister som vi ser och som han inte kan rätta till, säger Ingela.

Inspektören har besökt Stig-Anders titt som tätt liksom hennes företrädare. Här fattas ingen tid för besök. Skulden läggs på Stig-Anders själv: Det är han som ”håller igång”. I intervjun får man höra henne säga att hans vänner borde ha hjälpt honom för ett par år sedan, då hade han haft hästarna kvar. Så det är också hans vänners fel. Myndigheten kan inte göra fel.

Lyssna sedan när samma Ingela Björklund försvarar minkuppfödarna. Hon förklarar att där har inte länsstyrelsen tid att göra några inspektioner och hon känner absolut inte igen de missförhållanden som djurrättsalliansens smygtagna bilder visar! I stället läggs skulden på nämnda förening: De borde ha anmält om de tyckte att djuren far illa.

Jag känner igen resonemanget från inspektörerna i Skåne: Inspektörerna ser inte som sin uppgift att inspektera kommersiella djurhållare men sysselsätter sig ivrigt och ihärdigt med enskilda djurägare med några få djur och anser dessutom att det är allmänhetens jobb att upptäcka och anmäla missförhållanden!

Ingela Björklund säger att har det bitits ihjäl några minkar så är de säkert ändå bortstädade när inspektören kommer, om de nu skulle komma, vilket de inte planerar.

Anledning till att Stig-Anders inte får behålla sina hästar är att hon inte tror att hästarna kommer att få gå ut kommande vinter. Vilda djur som minkar går det däremot bra att ha instängda hela livet i minimala burar med nätbotten och de får aldrig gå ut eller bete sig naturligt. Helt OK tycker inspektören som skyller på lagstiftarna. Det lagstiftarna tycker är OK för djuren kan inspektörerna inte ha synpunkter på. Så då förstår man att det är lättare att ge personer som Stig-Anders djurförbud. Eftersom den kommersiella djurhållningen är oantastlig måste man ju ha något annat att hitta på för att hålla sig sysselsatt! Om man så skall omhänderta akvariefisk för att förbättra statistiken!

Att lösa Stig-Anders problem genom att bygga ett vindskydd i hagen finns inte på kartan för Länsstyrelsen. Och beslutets konsekvenser för människan, ja det är ju inte ens deras bord…

Om Stig-Anders hästar blir avlivade, ja, tråkigt om det går så långt men det är ju i så fall hans eget fel, tycker inspektören.

Det finns kritiker som tycker Länsstyrelsen gör rätt och säger att Stig-Anders kan sälja sin gård och bli miljonär. Men då har man missat hela poängen. Då försvinner en människa med en icke-kommersiell inställning till djur och natur. Här betalas EU-bidrag för att bevara arter, slåtterängar, odlingshinder osv. Här springer tjänstemän och mäter stengärden men en människa som av fri vilja värnar ett gammalt landskap rycker man undan benen på.

Stig-Anders är en saktmodig man som beslutat sig för att följa myndighetens order. Han lämnade bort sina älskade flickor igår och samtidigt möjligheterna att sköta mark, skog och byggnader. Hör honom själv berätta. Jag skall gå ut i trädgården och plocka äpplen, säger han och darrar.

5 svar to “Hästmannen hotas med polis”

 1. vetteljus 11 augusti, 2016 den 11:04 #

  Kollade på P4 och bara från fotot där ser jag ju hur många anmärkningar min katthållning fått om det varit jag och minkarna varit katter.

 2. Helena Andersson 7 april, 2016 den 07:55 #

  Ingela Bjorklund borde om man medmanskligt, logiskt och moraliskt sett skulle anse att livet vore nagorlunda rattvist, sova forskrackligt illa, med oerhorda mardrommar. Och det vore for ovrigt det anda rattvisa som skulle ha skett i hennes tid av vad hon nu har for forfattning, arma skapelse. Hon ar ett sorgligt exempel pa hur oerhort trangsynt en manniska kan bli. Minkfarmar ar ok, medan gamla hastkarlar ar djurplagare. Vila var du an ma vila, du arma skapelse!

  • forystablogg 8 april, 2016 den 06:43 #

   Vissa människor tycks sakna empati och samvete vilket gör dem lämpliga till sysslor som skadar andra.

 3. AnEnA 16 juli, 2012 den 07:36 #

  Människor med åkommor likt Ingela B borde fått hjälp för många år sedan. Det fanns innan alla indragningar hjälp även för denna typ av åkomma, tyvärr drabbar Svensk politik mängder av, innan övergreppen ovetande ”normala”, skötsamma Svenskar och nu har det gått så långt överstyr att det till synes inte finns intresse av att få stopp på det och erkänna missen. Istället ”offras” en efter en av fd djurägare, föräldrar, barn och ungdomar m. fl.. Vilket slöseri Svenska staten ägnar sig åt, ju mer de försöker mörka ju större blir gropen allt till slut ändå kommer att falla i.

  • vetteljus 11 augusti, 2016 den 10:54 #

   Går väl så när galningarna har tagit över ”the asylum”? Till slut ger personalen upp och gömmer sig eller flyr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: